Прогностичне значення пухлиноасоційованих молекулярних маркерів у хворих на рак молочної залози з різним фенотипом лікарської резистентності - Шпильова, С.І.; Юрченко, О.В.; Волкова, К.Д.; Лук’янова, Н.Ю.; Галахін, К.О.; Кулик, Г.І.; Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Досліджено експресію молекулярних маркерів резистентності Р-глікопротеїну (Pgp), глютатіон-S-трансферази (GST), металотіонеїнів (МТ), молекул адгезії E-кадгерину та муцину (MUC1), білків p53, Bcl-2, рецепторів гормонів естрогену та прогестерону імуногістохімічним методом в операційному матеріалі 45 хворих на рак молочної залози (РМЗ) з розповсюдженням пухлинного процесу T2N0-1-2M0. Встановлено, що набування пухлинними клітинами резистентного фенотипу корелює із збільшенням злоякісного потенціалу РМЗ, з розвитком регіонарних метастазів у лімфатичних вузлах, що в свою чергу пов’язано із зниженням виживаності хворих. Особливе значення для прогнозування несприятливого перебігу пухлинного процесу у хворих на РМЗ має механізм, за яким формується резистентний фенотип. Серед маркерів резистентності, які є ключовими для різних механізмів резистентності — Р-gp та GST — саме експресія останнього дозволяє достовірно прогнозувати несприятливий перебіг пухлинного процесу. Прогностично вагомим маркером є експресія пухлинними клітинами МТ. Доведено, що у хворих на РМЗ при формуванні фенотипу резистентності змінюється експресія молекул адгезії, рецепторів гормонів, білків-регуляторів клітинного циклу. Ключові слова: рак молочної залози, прогноз, резистентність, Е-кадгерин, металотіонеїн, р53, рецептори стероїдних гормонів. Tumor drug resistance molecules (Pgp, GST), molecules of adhesion (E-cadherin, mucine (MUC1)), regulators of a cellular cycle (p53, Bcl2, Metallothionein), hormone receptors (ER, PR) expression have been investigated at 45 BC patients T2N0-1-2M0 stages by immunohistochemical assay. It was shown that drug resistance phenotype correlates with tumor aggressive current of disease, regional lymph node metastasis and reduced survival of BC patients. Drug resistance mechanism is important for BC current and only GST+ resistance phenotype significant for adverse BC prognosis. The change of BC patient’s tumor biomolecules expression during different drug resistance phenotype forming (Pgp or GST way) is not identical and GST way characterizes more aggressive current. Metallothionein expression is significant for reduced survival prognosis at BC patients.
Key Words: breast cancer (BC), prognosis, biomarkers, resistance, E-cadherine, current of disease, мetallothionein, p53, hormone receptor.