Протипухлинний та модифікуючий ефекти препарату з групи алкілованих тіофосфамідом алкалоїдів чистотілу великого (експериментальне дослідження) - Потопальська, Ю.А.; Осинський, С.П.; Сусак, Я.М. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Визначено протипухлинну та модифікуючу активність препарату з алкілованих тіофосфамідом алкалоїдів чистотілу великого (ААл) у дослідженнях з перещепленими пухлинами щурів, зокрема карциномою Герена та саркомою-45. Результати досліджень свідчать про наявність протипухлинної дії ААл, особливо суттєвої по відношенню до сполучнотканинних новоутворень; локальна гіпертермія посилювала протипухлинний ефект ААл. Відзначали значне посилення протипухлинної дії без наявного підсилення побічних ефектів цисплатину у низькій дозі за умов його використання разом з ААл. Відзначено оригінальний біологічний ефект ААл, що проявляється у тривалому співіснуванні деяких пухлинч з організмом без явищ інтоксикації та забезпечує значне подовження тривалості життя. Ключові слова: протипухлинна активність, модифікуючі агенти, цисплатин, препарат з алкілованих тіофосфамідом алкалоїдів чистотілу великого, локальна гіпертермія, індукована гіперглікемія, карцинома Герена, саркома-45. The antitumor and modifying activities of alkilated alkaloids from celandine (AAl) have been studied in the experiments with rat transplanted tumors, in particular Guerin carcinoma and sarcoma-45. The obtained results have displayed the presence of antitumor activity of AAl, especially against the soft-tissue tumors. Local hyperthermia has enhanced the antitumor effect of AAl. It was observed the significant enhancement of antitumor action of platidiam used at a small dose by its application in combination with AAl without obvious increase of cysplatinum side effects. The original biological effect of AAl was observed in our study. It was displayed in a «conservation» of growth of some tumors after the inhibition of their growth due to AAl application. Moreover, long-term coexistence of tumor and organism without features of intoxication has been observed. This phenomenon was accompanied with the significant increase of life span of tumor-bearing animals.
Key Words: antitumor activity, modifying agents, cysplatinum, drug from the group of alkilated alkaloids from celandine, local hyperthermia, induced hyperglycaemia, Guerin carcinoma, sarcoma-45.