Клінічний досвід застосування неспецифічної імунотерапії у комплексному лікуванні хворих на місцево-поширений рак молочної залози - Смоланка, І.І.; Скляр, С.Ю.; Фільчаков, Ф.В.; Льон, Г.Д.; Досенко, І.В.; Костриба, О.І.; Черниш, В.О. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Рак молочної залози (РМЗ) відноситься до найбільш розповсюджених в Україні злоякісних захворювань жіночого населення. Сучасна тактика лікування хворих на РМЗ базується на застосуванні комплексного впливу, що включає хірургічне втручання, променеву, хіміогормонотерапію та ін. Уже досить тривалий час увагу дослідників привертає перспектива застосування на різних етапах лікування пацієнтів на РМЗ імунотерапії. Показано доцільність використання імуномодулятора поліоксидоній у сполученні з хіміопроменевою терапією у хворих з місцево-поширеним РМЗ. Показано, що застосування поліоксидонію сприяє зменшенню кількості післяопераційних ускладнень та побічної дії хіміопроменевого лікування, що приводить до покращання якості життя хворих у післяопераційний період. Ключові слова: місцево-поширений рак молочної залози, хіміопроменева терапія, імунотерапія, поліоксидоній. The article presents findings of use of non-specific immunotherapy with polyoxidonium in complex treatment of patients with locally advanced breast cancer. Expediency of use of immunomodulator polyoxidonium in combination with chemoradiotherapy is grounded. Use of polyoxidonium is shown to promote prevention of postoperative complications, elimination of side effects of chemoradiotherapy that results in improvement of life quality of patients during postoperative period. Кey Words: patients with locally advanced breast cancer, chemoradiotherapy, immunotherapy, polyoxidonium.