Переяславська присяга 1654 р.: зміст і наслідки (Закінчення) - Степанков, B.C. (Український історичний журнал, 2004)
У статті зроблено спробу з'ясувати окремі аспекти проблеми Переяславського акта 1654 р. та його наслідків для Української держави. The attempt to ascertain the specific aspects of the problem of concluding the Pereyaslav treaty in 1654 and its consequences for Ukrainian nation is made in the article.