Вплив III Універсалу на посилення національно-визвольного руху в регіонах України - Хміль, І.В. (Український історичний журнал, 2004)
У публікації аналізується вплив Третього Універсалу Української Центральної Ради на розгортання революційних подій в кінці 1917 - на початку 1918 pp. у регіонах України та суміжних з нею волостях і повітах Росії і Білорусі, області Війська Донського та ін., в яких українське населення становило більшість. In this publication, the author analyzes the influence of the Ukrainian Central Rada's Third Universal upon the national emancipating movement in the Ukrainian regions and adjoining Russian and Byelorussian cantons and counties, region of the Dons'kyi's Army and other regions, in which the Ukrainian population made the majority, in the end of 1917 - the beginning of 1918.