Нейролейкемія у хворих на гострі лейкемії: діагностика, профілактика, лікування, прогноз - Третяк, Н.М.; Кисельова, О.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
У статті розглянуто сучасний стан діагностики, профілактики та лікування ураження центральної нервової системи (нейролейкемії (НЛ)) у хворих на гострі лейкемії. Наведено результати дослідження динаміки вмісту тимідинкінази у сироватці крові та спинномозковій рідині 47 пацієнтів із гострою лімфобластною лейкемією. Доведено, що дослідження вмісту тимідинкінази у сироватці крові та спинномозковій рідині є надійним фактором прогнозу перебігу захворювання, що передбачає резистентність до хіміотерапії та вірогідність виникнення ускладнень, зокрема НЛ. Ключові слова: гостра лейкемія, нейролейкемія, діагноз, профілактика, лікування, тимідинкіназа, прогноз. The modern problem’s condition in diagnosis, prophylaxis and treatment of central nervous system lesion (CNS-leukemia) in acute leukemia patients are observed in the article. Investigation results of 47 acute lymphoblastic leukemia patients’ blood serum and liquor thymidine kinase content are presented in the article. It was proved, that blood serum and liquor thymidine kinase content is reliable prognostic factor of course of decease. It can predict chemotherapy resistant formation and complications arising, in particularly, CNS-leukemia. Key Words: acute leukemia, CNS-leukemia, diagnosis, prophylactic, treatment, thymidine kinase, prognosis.