Православне парафіяльне духовенство на українських землях Російської імперії в роки Першої світової війни (1914 - лютий 1917 рр.) - Степаненко, Г.В. (Український історичний журнал, 2004)
У статті висвітлюється суспільна роль православного парафіяльного духівництва українських єпархій у роки Першої світової війни. Проаналізовано умови пастирського служіння в Україні на поч. XX ст. і в період війни, а також завдання, що ставила держава перед парохами та ступінь виконання цих завдань. The author of the article highlights the social role of the Ukrainian eparchy's Orthodox parochial clergy in the years of the World War I; analyses the conditions of the vicarial service in Ukraine during the beginning of the 20th century and war period, as well as the tasks which were posed in front of conqreqations by the government and the execution range of those tasks.