Прозові жанри фольклору в публікаціях останніх років - Бріцина, О. (Народна творчість та етнографія, 2000)
Жанри неказкової прози останнім часом привернули увагу численних збирачів та упорядників збірок. Вперше в українській фольклористиці ґрунтовному аналізу було піддано такі жанри, як анекдоти, легенди та перекази. Короткий огляд не дозволяє докладно розглянути широке коло різноманітних проблем, що постають у зв'язку з вивченням та виданням неказкової прози, зокрема проблеми генези та семантики міфологічних мотивів, особливості текстології перевидань, дослідження діяльності оповідачів тощо.