Особливості клінічного перебігу хронічних запальних захворювань геніталій при патології шийки матки, асоційованій з папіломавірусною інфекцією, у жінок репродуктивного віку - Вовк, І.Б.; Калюта, А.О. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
У роботі представлені результати комплексного обстеження жінок репродуктивного віку з хронічними запальними захворюваннями геніталій вірусно-бактеріальної етіології. В основну групу увійшли 30 жінок з вірусно-бактеріальними захворюваннями статевих органів та поєднаною патологією шийки матки. У контрольну групу — 40 жінок із запальними захворюваннями геніталій вірусно-бактеріальної етіології. За даними обстежень обох груп встановлено, що провідну роль у виникненні хронічних запальних захворювань статевих органів та патології шийки матки зумовлює мікст-інфекція (хламідіоз, уреаплазмоз, мікоплазмоз, генітальний герпес, папіломавірусна інфекція тощо). В основній групі у 18 (60%) жінок підтверджені доброякісні зміни епітелію шийки матки, а у 12 (40%) — виявлено передпухлинні зміни у вигляді оцетобілого епітелію, мозаїки та пунктації. Ключові слова: папіломавірусна інфекція, фонові і передракові процеси шийки матки, хронічні запальні захворювання геніталій вірусно-бактеріальної етіології, кольпоскопія. The results of complex examinations of women of childbearing age with chronic inflammatory diseases of genitals of viral-and-bacterial ethiology are presented. The basic surveyed group consisted of 30 women with viral-and-bacterial diseases of genitals and cervical pathology. The control group included 40 women with inflammatory diseases of genitals of viral-and-bacterial ethiology. Findings of examinations of both groups evidence that the major role in occurrence of chronic inflammatory diseases of genitals and cervical pathologies plays mixed-infection (a clamidiosis, a ureaplasmosis, a mycoplasmosis, genital herpes, papillomaviral infection, etc.). It is detected that in the basic group 18 (60%) women had confirmed benign changes of cervical epithelium and 12 (40%) had precancer changes in the form of acid-white epithelium, mosaics and stippling. Key Words: papillomaviral infection, background and precancer processes of cervix, chronic inflammatory diseases of genitals viral-and-bacterial ethiology, colposcopy.