Клініко-гематологічні особливості перебігу в-клітинних лімфом на фоні інфікування вірусом Гепатиту С - Гайдукова, С.М.; Карнабеда, О.А.; Сивак, Л.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Проведено порівняльний аналіз клінічного перебігу лімфом залежно від інфікованості хворих вірусом гепатиту С (ВГС) і визначено подальшу тактику лікування та спостереження. Досліджували 67 (39 чоловіків та 28 жінок) хворих на неходжкінські злоякісні лімфоми (НЗЛ). Вік пацієнтів на момент встановлення діагнозу — 45–72 роки. Всім хворим проведено клінічне дослідження (загальний аналіз периферичної крові (ПК), біохімічний аналіз крові, дослідження кісткового мозку (КМ), комп’ютерна томографія органів грудної та черевної порожнини, імунофенопитування КМ та ПК), а також визначення антитіл до ВГС імуноферментним методом. У 1-шу групу (n = 34) увійшли хворі, у яких виявлено антитіла до ВГС. У 2-гу (n = 33) — без ВГС. Кількість екстранодальних уражень (> 1) значно більша у групі пацієнтів з ВГС. Протягом 2-річного спостереження встановлено, що загальна виживаність та виживаність без подій у групі пацієнтів з ВГС значно нижча порівняно з групою хворих без ВГС. У 1-й групі токсичність 3–4 ступеня (ВООЗ), порушення функції печінки діагностовані у більшості хворих і мали прямий кореляційний зв’язок з кількістю курсів терапії (r = 0,6). Хворі на НЗЛ з ВГС потребують більш ретельного обстеження, динамічного контролю функції печінки, проведення дезінтоксикаційної терапії з використання плазмаферезу та дезінтоксикаційних розчинів на фоні проведення специфічної терапії. Після завершення останньої необхідно призначити противірусну терапію, що, можливо, підвищить тривалість ремісії та виживанність у цілому. Ключові слова: В-клітинна неходжкінська лімфома, вірусний гепатит С. To do the comparative analysis of clinical motion Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) with Hepatitis C Virus (HCV) and without him with determination of subsequent tactic of medical treatment and supervision after these patients. Under our supervision there were 67 (39 male and 28 female) patients with NHL. Age of patients in the moment of establishment of diagnosis from 45 to 72 years. To all patients clinical research is conducted (general peripheral blood (PC) test, biochemical blood test, research of bone marrow (BM), computer tomografiya of organs of pectoral and abdominal cavity, imounofenopitouvannya BM and PC). The first group (n = 34) of research was made by patients with NHL with HCV, the second group (n = 33) — patients with NHL without HCV. This is also supported by more frequent involvement (> 1 site) in HCV-positive patients. Outcome of HCV-positive patients was poorer for overall survival and event-free survival. The short-term hepatic toxicity of chemotherapy was strongly increased among HCV-positive patients. Patients with NHL with HVC need more careful inspection, dynamic supervision after the function of liver, conducting of dezintocsicatsiynoi therapy from the use of plazmaferezou and dezintocatsiynih solutions on a background conducting of specific therapy. After completion, patients it is necessary to appoint antiviral therapy, what is possible duration of remission and survival will multiply on the whole.
Key Words: B-cell non-Hodgkin’s lymphoma, hepatitis C virus.