Сучасні погляди на прогнозування перебігу гострої мієлобластної лейкемії - Третяк, Н.М.; Горяінова, Н.В.; Миронова, О.В.; Калініна, С.Ю.; Коваль, А.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
У статті наведено аналіз даних доступної літератури стосовно найважливіших сучасних факторів прогнозу при гострій мієлобластній лейкемії (ГМЛ). Встановлено, що найбільш вживаними ознаками, які дозволяють приблизно оцінити прогноз перебігу захворювання у кожного окремого хворого, є цитоморфологічні варіанти ГМЛ. Наведено найпоширеніші цитогенетичні порушення, що відзначають при різних морфологічних варіантах ГМЛ, та їх прогностичне значення у перебігу хвороби, а також особливості генної структури, що є дуже важливими для визначення прогнозу та призначення патогенетично обгрунтованого лікування. Проаналізоване значення імунофенотипування лейкемічних клітин. Виділено групи чинників, які відіграють вагому роль у формуванні медикаментозної резистентності до цитостатичних препаратів. Доведена залежність результатів лікування гострих лейкемій від експресії пухлинними клітинами транспортних протеїнів (таких як Р-глікопротеїн), а також змін метаболізму лікарського засобу, внутрішньоклітинних мішеней для його дії, механізмів клітинної репарації. Ключові слова: гостра мієлобластна лейкемія, прогностичні фактори, медикаментозна резистентність. The paper analyses data available in the literature dealing with the most important prognostic factors with respect to acute myeloblastic leukosis (AML). Cytomorphologic variants of AML are shown to be the most important signs which allow predicting roughly its further course in every particular patient. The most frequent cytogenetic patterns associated with various morphologic variants of AML are presented as well as their prognostic value. Discussed are also molecular patterns of the gene structure in AML patients which are very important for predicting and prescribing pathogenetically relevant treatment. The groups of factors are classified that play a considerable role in the resistance against cytostatic drugs. The relevance of immunotyping of leukemic cells is analyzed. It is shown that the treatment results are dependent upon tumor cells’ expressing transport proteins such as Р-glycoprotein, multiple drug resistance protein, and other factors dealing with modified metabolism of the drug, intracellular targets, and cell reparation mechanisms.
Key Words: acute myeloblastic leukosis, prognostic factors, drug resistance.