Борис Крупницький (до 110-річчя від дня народження). (Закінчення) - Ясь, О.В. (Український історичний журнал, 2004)
Однією з перших спроб накреслити програму "нових синтез" стала брошура Б.Крупницького "До методологічних проблем української історії" (Авгсбург, 1946). Вона викликала дискусію про шляхи та засади розвитку повоєнної національної історіографії та про "переоцінку історіографічної спадщини" в наукових осередках української еміграції 1946-1949 pp. У дискусії взяли участь відомі дослідники: Л.Окіншевич, В. Мацяк, В. Петров та ін.