Східна (Кримська) війна 1853-1856 рр. і Україна (до 150-річчя Східної (Кримської) війни) - Волковинський, В.М. (Український історичний журнал, 2004)
У статті розглядаються причини і початок Східної (Кримської) 1853-1856 рр. війни, описуються основні бойові дії на Чорному морі та в Криму між Росією й Англією, Францією, Туреччиною та Сардінським королівством, ідеться про участь і роль українців у цій війні. In the article, the author examines the reasons and beginning of Eastern (Crimean) War in 1853 - 1856, describes key battle actions of Russia with England, France, Turkey and Sardinian kingdom on Black Sea and in Crimea. It's about the participation and role of Ukrainians in this war.