Терапія супроводу хіміопроменевого лікування хворих на рак шийки матки - Іванкова, В.С. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
У даній роботі наведені методики хіміопроменевої терапії у хворих на рак шийки матки (РШМ) з використанням комплексу методів профілактики і зменшення виражених проявів токсичності лікування. Об’єктом спостереження були 96 хворих на РШМ T3N0-1M0. Досліджувані групи: 36 пацієнток, яким проводили поєднану променеву терапію на фоні капецитабіну у радіомодифікуючих дозах і 32 пацієнтки, які отримували хіміопроменеву терапію на фоні гідроксисечовини. Контрольна група — 28 хворих, які отримували тільки променеву терапію. З метою гепатопротекції, посилення лейкопоезу та імуномодуляції деяким пацієнтам вводили адеметіонін (активна форма метіоніну) і глюкозаминилмурамилпентапептид (пробіотичний імуномодулятор). З метою профілактики променевих циститів, ректитів хворі 1-ї та 2-ї груп отримували аміфостин per rectum і у сечовий міхур. Застосування системних профілактичних заходів у процесі хіміопроменевої терапії хворих на РШМ дає можливість знизити частоту виникнення ранніх та пізніх променевих реакцій і запобігти калічущих пошкоджень, а також провести хіміопроменеву терапію без перерви і у повному об’ємі. Ключові слова: поєднана променева терапія, капецитабін, гідроксисечовина, адеметіонін, глюкоза-минилмурамилпентапептид, аміфостин, токсичність лікування. The work presents describes a technique of chemoradiotherapy for cervical cancer (OC) using complex of preventive methods and decrease of toxicities. 96 OC patients T3N0-1M0 were involved to the study. Groups of study included 36 patients who received combination radiotherapy on the background of capecytabine at radiomodifying doses and 32 patients receiving radiation therapy on the background of hydroxiurea. Control group consisted of 28 patients receiving radiation therapy alone. Some of the patients received ademetioninum and glucosaminilmuramilpentapeptidumfor detoxication and leucopoiesis and immunomodulation. For prevention of radiation cystitis, rectitis patients of both groups received amifostinum per rectum and into the bladder. The obtained results demonstrate that use of systemic prophylactics during chemoradiotherapy of OC patients decreases frequency of early and late radiation reactions and escape cripple damages as well as perform radiotherapy without intervals and at a full extent. Key Words: combination radiation therapy, capecytabine, hydroxiurea, ademetioninum, glucosaminilmuramilpentapeptidum, amifostinum, toxic therapy.