Козацькі шаблі в зображальних джерелах України ХVII-ХVIII ст. - Тоїчкін, Д.В. (Український історичний журнал, 2005)
У статті за матеріалами зображальних джерел досліджуються морфологічні типи шабель, поширених серед військової верстви українського населення у XVII-XVIII ст.