Огляд західної наукової історіографії історії Товариства Ісуса - Шевченко, Т.М. (Український історичний журнал, 2005)
У статті розглядаються етапи розвитку єзуїтської історіографії, аналізується її проблематика та методологія. Окремо приділено увагу розвитку історіографії єзуїтського шкільництва XVI-XVII ст., зокрема у Речі Посполитій. In the article the stages of Jesuitical historiography development is being reviewed, its problems and methodology is being analyzed. Separately, the attention is devoted to the development of historiography of Jesuit schoolship of the 16th - 17th centuries, particularly in Rich Pospolyta.