Чи потрібно вивчати політичну історію України у вищій школі? - Павко, А.I. (Український історичний журнал, 2005)
У синтетичному вигляді політична історія України – це самостійна історична дисципліна, що вивчає основні тенденції суспільно-політичного розвитку України на різних хронологічних етапах формування й генези національної державності, закономірності та особливості політичного життя українського суспільства, конкретно-історичні форми його виявлення. Political history of Ukraine in its synthetic state is an independent historical discipline, which studies the main tendencies of Ukrainian social and political development on various chronological stages of forming and genesis of national state organization, patterns and peculiarities of political life of Ukrainian society, concrete historical forms of its revelation.