Відзначення 90-річчя від дня народження академіка П.Т. Тронька - Маньківська, Р.В.; Скляренко, Є.М. (Український історичний журнал, 2005)
12 липня 2005 р. громадськість України широко відзначила 90 років від дня народження академіка НАН України, першого віце-президента Української академії історичних наук, завідувача відділу регіональних проблем історії України Інституту історії України НАНУ, голови Головної редакційної колегії науково-документальної серії книг "Реабілітовані історією", голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара, голови правління Всеукраїнської спілки краєзнавців, Героя України, лауреата Державної премії СРСР, заслуженого діяча науки і техніки України ПЕТРА ТИМОФІЙОВИЧА ТРОНЬКА – талановитого вченого, видатного державного і громадського діяча, патріарха українського краєзнавства, невтомного подвижника збереження історико-культурної спадщини України.