К. Бацак. Італійська еміграція в Україні наприкінці XVIII – у першій третині XIX століття. Витоки. Формування. Діяльність - Мартинов, А.Ю. (Український історичний журнал, 2005)
Рецензія на книгу: Бацак Костянтин. Італійська еміграція в Україні наприкінці XVIII – у першій третині XIX століття. Витоки. Формування. Діяльність – К.: Знання України, 2004. – 300 с. – Бібліогр. с.286–297. На початку третього тисячоліття чимало українських громадян працюють в Італії. Проте понад століття тому ситуація була дзеркальною, тобто тисячі італійців докладали свою працю заради освоєння земель Північного Причорномор’я. Хоч трудова еміграція, як правило, є тимчасовою, залежною від багатьох політичних, економічних, соціокультурних та правових обставин, однак незалежно від її тривалості, фактично не змінюється суть еміграції як важливої форми міжнародного спілкування та обміну набутим досвідом.