“Реляція” львівського католицького архієпископа Яна-Анджея Прухницького (1622 р.) як джерело з історії вірменської громади Львова - Осіпян, О.Л. (Український історичний журнал, 2006)
У 1620–1650-х рр. вірменська громада Львова зазнала потрясінь, викликаних спробами католицького духовенства залучити місцевих вірмен до унії з римо-католицькою церквою. Львівський католицький архієпископ Ян-Анджей Прухницький був активним учасником цих подій. У своїй упередженій “Реляції” (1622 р.) Я.А. Прухницький критикує уявні та перебільшені ним помилки й вади вірменської церкви та львівських вірмен, щоб продемонструвати потребу в унії з римо-католицькою церквою. Я.А. Прухницький також висловлює деякі думки, які були реалізовані 1630 р. за допомогою вірменського єпископа Н. Торосовича. In 1620s–1650s Armenian community of Lviv was worried by the efforts of the catholic clergy to unite local Armenians with the Roman Catholic Church. Catholic archbishop Jan-Andrzej Próchnicki (1614–1633) was an active promoter and participant of these events. In his biased “Relation” (1622) Próchnicki attacks imagined and hyperbolical mistakes and faults of the Armenian Church and Lviv Armenians to demonstrate necessity for their unification with the Roman Catholic Church. Próchnicki also articulates some ideas realized in 1630 with the assistance of the Armenian bishop Nikol Torosowicz.