ХХ з’їзд КПРС – переломний пункт в історії радянського комунізму - Кульчицький, С.В. (Український історичний журнал, 2006)
Відштовхуючись від ХХ з’їзду КПРС як переломної події в історії радянського комунізму, автор обґрунтовує тезу про цивілізаційну окремішність збудованого більшовиками ладу. У статті послідовно й на концептуально інших засадах, ніж у попередній історіографії, простежується еволюція радянського ладу – від першої згадки про державу-комуну у “Квітневих тезах” В.Леніна до розпаду СРСР. Basing on the XX congress of the CPSU as a turning-event of the history of Soviet communism, the author substantiates the thesis about civilization difference of the state – commune built by the Bolsheviks. The evolution of the Soviet system – since the first mentioning about the “state – commune” in the “April theses” by V. Lenin before the disintegration of the USSR is traced gradually, basing on fundamentally different viewpoints in the article, unlike in the previous one.