Наукова й педагогічна діяльність В. Голобуцького в роки Великої Вітчизняної війни та повоєнний період - Юсов, С.Л. (Український історичний журнал, 2006)
У статті на основі нових джерел розкрито перипетії біографії видатного українського історика В.О. Голобуцького в 1940-х рр. Значну увагу приділено ролі соціокультурних чинників, у тому числі зі сфери повсякденності, у житті й науковій діяльності вченого в зазначений період. The article on the basis of new sources uncovers peripeteia of biography of outstanding Ukrainian historian V.O. Holobuts’kyi in 1940es. Special attention is drawn to the role of social and cultural factors, including the sphere of commonness, in life and scientific activity of scientist in the mentioned period.