Постать Михайла Грушевського в польській історіографії (кінець XIX–XX ст.) - Тельвак, В.В. (Український історичний журнал, 2006)
У статті проаналізовано широкий спектр оцінок наукової та суспільно-політичної діяльності М. Грушевського в польській історичній науці XX ст. Виявлено основні періоди та тенденції польського грушевськознавства, залежність історіографічних позицій від змінених політичних обставин. Зроблено висновок про поступове переведення обговорення багатогранної спадщини видатного українця в академічне русло, що стало наслідком загальної нормалізації українсько-польського діалогу. The article analyses the wide range of opinions on M. Hrushevskyj’s scholarly, social and political work in Polish historical literature of the 20th century. The author establishes the main periods and tendencies of Hrushevskyj Studies in Polish historiography, and their dependence on changing political circumstances. The article recognizes the gradual transfer of this eminent Ukrainian’s multidimensional heritage to the academic domain. This happened as a result of the normalization of the Ukrainian-Polish dialogue.