М. Грушевський і І. Франко: до історії взаємин - Гирич, І.Б. (Український історичний журнал, 2006)
М. Грушевський та І. Франко — найплідніші й найактивніші співробітники Наукового товариства імені Шевченка — спільно працювали над розбудовою української науки. Чи були вони товаришами або антагоністами в сфері громадсько-політичної діяльності й в особистих взаєминах? На підставі ще не введених у науковий обіг щоденникових записок М. Грушевського 1904–1910 рр. автор намагається дати відповіді на ключові питання відносин між ученими: періодизувати їхні стосунки, з’ясувати причини потеплінь і охолоджень на різних етапах співпраці, розглянути діяльність М. Грушевського і І. Франка на тлі тогочасного соціального життя, вплив їхнього оточення. Автор доходить висновку про суттєвий вплив М. Грушевського на І. Франка й навпаки, про пік зацікавлення у праці в тандемі в період між 1897 та 1906 рр. На думку автора, саме хвороба І. Франка (1907–1916 рр.) справила вирішальний вплив на погіршення його стосунків із М. Грушевським. Were the two most active and productive members of Shevchenko Scientific Society friends or foes in their social and political lives and personal relations? Previously unstudied Hrushevsky diaries from 1904–1910, allows the author to trace the evolution of their collaboration on scholarly endeavours, explores the reasons for the ameliorations and deteriorations in their relations, and notes the influence on them of the most prominent members of the Ukrainian society of the time (O. Barvins’kyi, M. Drahomanov, O. Konys’kyi and others). The author studies the considerable mutual influence exercised by M. Hrushevsky and I. Franko. The period of greatest common interests and collaboration were the years 1897–1906. The author finds that Franko’s illness (1907–1916) was the main factor in the deterioration of his relations with Hrushevsky.