Інтелектуальне співтовариство як засіб леґітимації культурної історії України. XIX століття - Колесник, І.І. (Український історичний журнал, 2008)
Стаття присвячена визначенню та концептуалізації поняття «інтелектуальне співтовариство», з яким корелюється поняття «інтелектуал», що має національно-психологічні ознаки. Показано, що інтелектуальні співтовариства в умовах бездержавності та інституціональної невизначеності виступали засобом леґітимації української культури, науки та освіти в XIX ст. Як метод дослідження використовуються мережевий аналіз та моделі інтелектуальних мереж. Розглянуто різні схеми типологізації інтелектуальних співтовариств в Україні й запропоновано нову - за формулою союз / інститут. The article is dedicated to defining and conceptualisation of the idea «intellectual community», with which the conception «intellectual» is correlated, that has national and psychological features. It shows that intellectual communities under conditions of anarchy and institutional indefiniteness were the way of legitimating of Ukrainian culture, science and education in the XIX century. As methods of research a network analysis and models of intellectual networks are used. The author examines different schemes of classification of intellectual communities in Ukraine and suggests a new one - according to the formula union/institute.