Медведівський Миколаївський монастир: від перших згадок до XXI ст. - Лавріненко, Н.П. (Український історичний журнал, 2008)
На основі архівних документів і власних польових досліджень автор висвітлює історію Медведівського Миколаївського монастиря, його участь у подіях Коліївщини та освітню діяльність, простежує розвиток монастирського архітектурного ансамблю. The author of the article presents the history of Medvedivskyi Mykolaiv Monastery, its participation in Koliivschyna events and educational activities, traces the development of monastery architectural complex basing on archival documents and field research work.