Новітні тенденції й актуальні проблеми історіографічного освоєння процесів революційної доби 1917-1920 pp. в Україні - Солдатенко, В.Ф. (Український історичний журнал, 2008)
У статті зроблено спробу проаналізувати новітні історичні публікації, в яких досліджується революційна доба 1917-1920 рр., виявлено підходи й висновки, що стали домінуючими, окреслено коло дискусійних проблем, висловлено критичні міркування щодо тенденцій, які видаються негативними, означено перспективні напрямки історичних студій, акцентуючи увагу на ефективних методах вивчення досвіду переломних часів. The article makes an attempt to analyze new historical publications, which examine revolutionary period of 1917–1920, reveals approaches and conclusions, which became dominant, draws a circle of discursive problems, suggests critical thoughts about tendencies, which appear to be negative, shows perspective trends of historical studies, making an accent on effective methods of studying of experience of break points.