Світоч національно-культурного відродження України - Радзикевич, В. (Народна творчість та етнографія, 2001)
Від смерті Шевченка ніхто з українців не здобув собі більшого імені на всіх просторах України й ширшого розголошення між чужими, як Іван Франко. Це велике ім'я здобув Франко небуденним талантом та рідким багатством і різнорідністю діяльності та творчої праці. Політика й поезія, публіцистика й філософія, новелістика й літературна критика, повість і історія, драма й етнографія, комедія й соціологія, література перекладів і редагування часописів — все це одночасно, всуміш стало полем його творчої праці та глибоких дослідів.