Суб'єктивні межі й об'єктивні можливості історичного краєзнавства: деякі міркування щодо шляхів осмислення місцевої історії - Верменич, Я.В. (Український історичний журнал, 2008)
У статті зроблена спроба осмислення ступеня наукового позиціонування національного краєзнавства та його інституціалізаційного статусу в контексті розвитку історичної регіоналістики. Пропонуються шляхи оптимізації дослідження місцевої історії на основі сучасних методологічних підходів. The article makes an attempt to interpret the level of scientific positioning of national country-specific studies and their institutionalized status in the context of historical regionalistics’ development. The author suggests ways of optimization of local history research basing on modern methodological approaches.