Діяльність Миколи Біляшівського в роки Першої світової війни - Ковалевська, О.О. (Український історичний журнал, 2008)
Стаття присвячена маловідомій сторінці діяльності М.Ф.Біляшівського в роки Першої світової війни як уповноваженого Російської академії наук, а також дійсного члена Комітету Південно-Західного фронту Всеросійського Союзу міст допомоги хворим і пораненим воїнам. Уперше повідомляється про участь у роботі цього комітету не лише самого М.Ф.Біляшівського, а і його дружини та багатьох друзів і знайомих ученого. Продемонстровані результати праці М.Ф.Біляшівського зі збереження пам’яток історії та культури Буковини і Галичини протягом 1916–1917 рр. The article is dedicated to little-known page of M.F.Biliashivs’kyi’s activity during World War I as an authorized representative of Russian Academy of Sciences and as active member of Committee of South-Western Front of All-Russian city union, which helped ill and wounded soldiers. For the first time the author informs about participation in work of this committee not only of M.F.Biliashivs’kyi but also of his wife, many of his friends and acquaintances of the scientist. The author shows the results of M.F.Biliashivs’kyi’s work from preserved memorials of history and culture of Bukovyna and Halychyna during 1916–1917.