З епістолярної спадщини О.М.Лазаревського: листи П.Я.Дорошенка - Герасименко, Н.О. (Український історичний журнал, 2008)
У статті досліджуються й публікуються листи відомого історика, державного й політичного діяча П.Я.Дорошенка до О.М.Лазаревського – видатної постаті української історіографії. У передмові, листах та коментарях до них ідеться про маловідомі сторінки з життя та діяльності представників ґенерації національно-свідомих і культурницьких діячів України XIX ст., про країну й час, в якому вони жили, розкрито їхні творчі плани та внутрішній світ. The article gives and examines the letters of a famous historian, state and political figure P.Ya.Doroshenko to O.M.Lazarevs’kyi – a famous person in Ukrainian historiography. The preface, letters and comments tell about little known facts from lives and activity of representatives of generation of national-conscious and cultural workers of Ukraine of XIX century, about the country and time they lived in, reveal their creative plans and inner life.