Українсько-французькі взаємини у сфері науки та освіти другої половини XIX - початку XX ст. - Іваненко, О.А. (Український історичний журнал, 2008)
У статті на базі архівних джерел, мемуарів та листування сучасників, опублікованих документів діловодства висвітлюється українсько-французьке науково-освітнє співробітництво, зокрема, зв’язки Харківського, Київського та Новоросійського університетів із науковими центрами Франції у ХІХ – на початку ХХ ст. On the basis of archival sources, epistolary and memoirs works, published documents, the author of the article considers links between Kharkiv, Kyiv and Novorosia universities and science centers of France at the XIXth – beginning of the XXth c.