Татарська війна взимку: опис битви під Ольшаницею 1527 р. Й.Л.Деція - Вирський, Д.С. (Український історичний журнал, 2008)
У статті проаналізовано твір історика Й.Л.Деція (бл. 1485–1545 рр.) про битву війська Великого князівства Литовського під проводом князя К.І.Острозького із кримськими татарами під Ольшаницею 27 січня 1527 р. Зазначено, що це рідкісний випадок опису зимової військової кампанії на території України. This article presents relation of the historian J.L.Decjusz (Dietz) which describes the Battle of an army of the Grand Duchy of Lithuania under Olshanytsia 27.I.1527. from Muslim Crimean Tatars. It is marked, that it is rarity case of the description of winter military campaign in Ukraine.