Наростання опору політиці русифікації в Українській РСР у другій половині 1950-х — 1960-х рр. - Бажан, О.Г. (Український історичний журнал, 2008)
У статті на основі широкого кола архівних джерел простежено процес політизації руху громадськості на захист української мови, висвітлюється позиція владних структур щодо мовного питання в Українській РСР у другій половині 1950-х – 1960-х рр. Basing on a wide circle of archival sources the article traces the process of politicization of the public movement defending Ukrainian language, shows the position of authorities as to language matter in the Ukrainian Soviet Socialistic Republic in the second half of 1950–1960s.