Законодавче реґулювання державної іпотечної політики в першій половині XIX ст. - Борисевич, С.О. (Український історичний журнал, 2008)
У статті проаналізовано законодавчі акти Російської імперії першої половини XIX ст., які сприяли розвитку державної іпотечної політики. Її особливість полягала в забезпеченні матеріального інтересу лише дворянства й гальмуванні розорення поміщицьких господарств. Аналіз здійснено в контексті поземельної політики Російської імперії в Правобережній Україні. The article analyzes legislative acts of the Russian Empire of the first half of the XIX century that contributed to the development of the state hypothecary policy. Its peculiarity was in ensuring of only nobility’s financial interest and in delaying of ruining of landowners’ farming. The analysis is made in context of land policy of the Russian Empire in Right-Bank Ukraine.