Іван Мазепа в таборі Карла Xii: турецький вектор дипломатичної діяльності - Станіславський, В.В. (Український історичний журнал, 2008)
Стаття присвячена розглядові одного з ключових напрямів зовнішньої політики гетьмана І.Мазепи у часи українсько-шведського союзу – пошуку підтримки з боку Османської імперії в боротьбі проти Росії. Особливу увагу приділено зверненню гетьмана разом із першим міністром і таємним радником шведського короля Карла XII графом Карлом Піпером до Туреччини навесні 1709 р. й реакції на нього з боку Стамбула. The article is dedicated to examination of one of the key directions of hetman I.Mazepa’s foreign policy in the times of Ukrainian-Swedish Union – the search of support from Ottoman Empire in struggling against Russia. Special attention is paid to hetman’s appeal alongside with the first minister and Swedish king Charles’ XII privy councilor duke Charles Piper to Turkey in spring 1709 and reaction on it from Istanbul.