Облога Збаража (1649 p.): відоме й невідоме - Мицик, Ю.А. (Український історичний журнал, 2008)
Дана стаття присвячена історії однієї з найбільших битв в історії України ХVІІ ст., яка багато в чому визначила успішний розвиток Національно-визвольної війни українського народу проти гніту Речі Посполитої. У хронологічній послідовності розглядаються події облоги Збаража, роль у ній гетьмана Богдана Хмельницького. The given article is dedicated to the history of one of the biggest struggles of the Ukrainian history of the XVII c. that in many respects defined successful development of national liberation war of the Ukrainian people against oppression of Rzeczpospolita. The author examines events of siege of Zbarazh in chronological order, and hetman Bohdan Khmel'nyts'kyi's role in it.