Роль археологічних з'їздів останньої третини XIX — початку XX ст.у дослідженні архітектурно-мистецької спадщини України - Ковпаненко, Н.Г. (Український історичний журнал, 2008)
Художні пам’ятки минулого, зокрема, нерухомі об’єкти – архітектурні споруди й пов’язані з ними твори образотворчого мистецтва є важливою частиною національного культурного надбання, яке нині потребує глибокого переосмислення і вивчення. Вони засвідчують високий рівень матеріальної і духовної культури попередніх поколінь, несуть інформацію про їх релігійні, естетичні цінності, віддзеркалюють історичні етапи розвитку країни і тим самим відіграють виключно важливу роль у пізнанні минулого, формуванні духовного світу людини. The article shows the role of archeological congresses held in Ukraine in the last quarter XIX – beginning XX cc. in formation and development of medieval architecture and art monuments research as historical sources for study of different aspects of Ukrainian past, life, traditions, material and cultural wealth.