Соціальні настрої та уявлення селян Правобережної України у 20-х - 50-х pp. XIX ст. - Крижановська, О.О. (Український історичний журнал, 2007)
У статті розглядаються особливості соціальної психології кріпосних селян Правобережної України другої чверті XIX ст., досліджуються ставлення селян до власності, хліборобської праці, волі та особливості відображення соціальних настроїв і уявлень у сфері національних відносин на селі. The article examines the specific features of social psychology of serf peasantry of Right-bank Ukraine of the second quarter of XIX century, investigates attitude of peasantry to property, agricultural work, freedom, peculiarities of reflection of social mood and ideas in sphere of national relations in the village.