Ідеальний образ жінки-шляхтянки в панегіричній літературі Великого князівства Литовського - Блауца, А.В.; Ващук, Д.П. (Український історичний журнал, 2007)
Останнім часом у сучасній історіографії неабиякого значення набуває ґендерний напрямок. Саме в цьому контексті написана монографія литовської дослідниці Иоліти Сарцевічене. Її дослідження базується передусім на аналізі панегіричної літератури, як у ній висвітлювались портрети та уявлення дружин маґнатів Великого князівства Литовського (далі - ВКЛ) другої половини XVI - першої половини XVII ст. (дати народження, генеалогія й родичі, шлюб та сімейне життя, кількість дітей, благодійна діяльність, хвороби, а також обставини смерті).