Дедуктивний метод у дослідженні історії України - Єфіменко, Г. (Український історичний журнал, 2007)
Огляд книги Марчукова А.В. Украинское национальное движение: УССР.1920-1930 годы: цели, методы, результаты/Российская академия наук, Ин-т российской истории. Москва,2006. - 598с. Незаперечною перевагою рецензованої книги є сам факт аналізу російським істориком проблем історії України 1920-1930-х рр. За невеликими винятками цей напрямок залишається поза увагою російської історіографії. Чимало фактів, які давно вже знайшли місце у підручниках з історії України, є справжньою новиною для російських дослідників міжвоєнного періоду. Тому насичена фактами праця А.Марчукова є важливим явищем російської історіографії. Автор добре опрацював джерельну базу, у книзі є чимало посилань на українські архіви.