Поет-хроніст XVII ст. Самуель Твардовський та його творчість - Тарасенко, І.Ю. (Український історичний журнал, 2007)
У статті вперше в українській історіографії подається розгорнута біографія видатного польського поета та історика доби бароко Самуеля Твардовського, а також характеристика головних його праць, особливо «Громадянської війни» - цінного джерела з історії Національно-визвольної війни середини XVII ст. The article provides a biography of the outstanding Polish baroque poet and historian Samuel Twardowsky. In this first detailed study of Twardowsky in Ukrainian historiography, the author describes his principal works, especially «The Civil War» - a valuable source for the history of the war of Ukrainian national liberation of the middle of the XVII century.