«Історія як фізика»: М.Грушевський у пошуках універсальних законів історичної дії - Ващенко, В.В. (Український історичний журнал, 2007)
Із перспектив нової культурної історії науки автор вивчає присутність мови фізики кінця XIX - початку XX ст. у текстах М.Грушевського, акцентуючи увагу на рецепції «батьком української історіографії» «закону збереження енергії» в його позиціях універсальних моделей розвитку особистості, періоду, людства. Examining M.Hrushevsky’s use of the language of physics of the end of the 19th – beginning of the 20th Centuries, from the perspective of cultural history of science, the author focuses on the application by «the father of Ukrainian historiography» of «the law of energy conservation» in his formulation of universal models of the development of personality, of period and of humanity.