Полемічна література XVI-XVII ст. в українській історіографії - Савченко, С.В. (Український історичний журнал, 2007)
Православно-католицька полеміка кінця XVI-XVII ст. належить до недостатньо вивчених тем в українській історіографії. Аналізуються основні тенденції вивчення феномену полемічного письменства в історіографії, відзначаються вади методологічних підходів. Автор доходить висновку, що головною хибою при дослідженні полемічного богослов’я є перевага секуляристських критеріїв при оцінці суто релігійного явища та іґнорування богословського аспекту полеміки. The Orthodox-Catholic dispute of the end of the XVI–XVII centuries is one of the most neglected topics in Ukrainian historiography. The article analyzes the main tendencies in the study of this polemic writing and notes their methodological weaknesses. The author comes to the conclusion that the main mistake in research on polemic theology is preference for secular criteria in assessing essentially religious phenomenon and neglect of the theological aspect of polemics.