Промислове підприємництво дворянства України в XIX ст.: урядова політика, особливості розвитку, галузеві напрямки - Донік, О.М. (Український історичний журнал, 2007)
У статті з’ясоване місце й роль дворянського промислового підприємництва в Україні (XIX ст.). Проаналізовано урядову політику щодо підтримки поміщицьких підприємств, узагальнено дані про характер і галузеві напрями промислової діяльності дворянства. Розглянуто специфіку розвитку тих галузей промисловості, які були безпосередньо пов’язані з поміщицьким землеволодінням. The article reveals place and role of gentry’s manufacturing activities in Ukraine during the XIX century. It analyzes government policy concerning support of landowners’ manufactures, generalizes information about the character and branches of manufacturing activities of the gentry. The author examines specific features of these branches, which were directly connected with landownership.