Проблеми історії України 1945-1991 pp. на сторінках «Українського історичного журналу» - Лаас, Н.О.; Крупина, В.О. (Український історичний журнал, 2007)
У статті розглядається висвітлення основних проблем української історії 1945-1991 рр. у публікаціях «УІЖ». Автори простежують домінування тематики соціально-економічної історії у дослідженнях цього періоду до 1991 р., історіографічні та методологічні трансформації і спад кількості розвідок у 1990-х - на поч. 2000-х рр., розширення тематичного спектру наукових пошуків, методологічні новації та поступове збільшення кількості статей в останні роки. The article deals with the problem of interpretation of history of Ukraine in the second half of XXth century in «Ukrainian historical journal». The authors emphasize on domination of the social and economic issues in publications till 1991, on historiographical and methodological transformations in the end of the 1990s and current quantitative and thematic enlargement.