«Український історичний журнал»: історія офіційна й залаштункова (1957-1988 pp.) - Рубльов, О.С. (Український історичний журнал, 2007)
У статті у контексті історіографічного процесу того часу з’ясовуються окремі залаштункові подробиці, пов’язані з публікаціями «Українського історичного журналу» 1957-1988 рр., робиться спроба з’ясувати, як публікації провідного часопису українських істориків вписувалися в контекст своєї доби й що відбувалося за лаштунками парадно-офіційного обличчя «УІЖ». Ідеться також про сприйняття публікацій «УІЖ» компартійною номенклатурою, науковим і навколонауковим середовищем. In the context of historiographic process the author explores separate behind-thescenes details, connected with publications in the “Ukrainian Historical Journal” in 1957–1988. The article is also about perception of publications in the “UHJ” by communist party nomenclature, by scientific and close to scientific surroundings.