Діяльність Чернігівського обласного молодіжного театру в соціо-культурному просторі ХХІ ст. в умовах воєнних дій російського агресора проти України - Биш, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Актуальність: 1 травня 2025 р. Чернігівський обласний молодіжний театр святкуватиме 40-річчя з дня свого заснування. Збереження традицій театру, творчого методу режисера Геннадія Касьянова є актуальними для культури Чернігівщини. Сьогоденна творчість акторів та режисерів театру в умовах широкомасштабної війни в Україні є унікальним досвідом культурного спротиву російській агресії. Метою статті є дослідити творчу діяльность Чернігівського обласного молодіжного театру та творчості його засновника – режисера Геннадія Касьянова в контексті соціокультурного простору кінця ХХ – ХХІ ст.; проаналізувати процес становлення та розвитку Чернігівського обласного молодіжного театру; виокремити неординарність, специфічність та особливості зародження традицій театрального світу режисера Г. Касьянова, театрально-сценічної культури в його творчих пошуках та мистецьких практиках; дослідити особливості сучасного репертуару Чернігівського обласного молодіжного театру; визначити творчі засади розвитку Чернігівського обласного молодіжного театру в умовах російської воєнної агресії; виявити особливі завдання шляхів та перспектив удосконалення творчої практичної діяльності, проаналізувати сценічні втілення театру в період повномасштабної окупації України та облоги Чернігова під час вторгнення Росії. Relevance: May 1, 2025 Chernihiv regional youth theater will celebrate the 40th anniversary of its founding. Preservation of traditions of the theater, the creative method of director Gennady Kasyanov are relevant for the culture of Chernihivschyna. The current work of actors and directors of the theater in conditions of a large-scale war in Ukraine is a unique experience of cultural resistance to Russian aggression. The purpose of the article is to study the creative activity of the Chernihiv regional youth theater and the work of its founder - director Gennady Kasyanov in the context of the socio-cultural space of the late 20th–21st c.; to analyze the process of formation and development of the Chernihiv regional youth theater; to highlight the originality, specificity and peculiarities of the emergence of traditions of the theatrical world of director G. Kasyanov, theatrical and stage culture in his creative searches and artistic practices; to investigate features of the modern repertoire of the Chernihiv regional youth theater; to determine the creative principles of the development of the Chernihiv regional youth theater in conditions of Russian military aggression; to identify special tasks of ways and prospects for improving creative practical activity, to analyze the practical stage embodiments of the theater during the period of full-scale occupation of Ukraine and the siege of Chernihiv during the Russian invasion.