Чернігівський обласний театр ляльок - Косаченко, В. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета статті: представити історію Чернігівського обласного театру ляльок: заснування та діяльність закладу, колектив та репертуар театру; функціонування театру в різні історичні періоди; сучасне приміщення театру – пам’ятка архітектури місцевого значення, колишній кінотеатр ім. О. Довженка. Наукова новизна. У статті представлено матеріали історії Чернігівського обласного театру ляльок ім. О. Довженка, які зберігаються в Державному архіві Чернігівської області (ДАЧО) та архіві театру. Методологічну основу роботи становлять принципи цілісності, систематичності, історизму та об’єктивності, завдяки чому вдалося досягти неупередженості та забезпечити комплексність дослідження. Використано загальні методи дослідження: емпіричні, теоретичні, комплексні, а також спеціальні методи наукового дослідження: компонентний аналіз та групування. Висновки: прослідковано історію Чернігівського обласного театру ляльок, його функціонування в різні періоди, зміни колективу та репертуару. Важливо зазначити, що театр зберіг свою основну функцію й залишається важливою складовою культурно-просвітницького життя міста. The purpose of the article: to present the history of the Chernihiv regional puppet theater: the foundation and activities of the institution, the team and repertoire of the theater; functioning of the theater in different historical periods; the modern building of the theater is an architectural monument of local importance, the former O. Dovzhenko cinema. Scientific novelty. The article presents the history of the O. Dovzhenkо Chernihiv regional puppet theater, which is stored in the State archive of the Chernihiv region (SACHO) and the theater archive. The methodological basis of the work is principles of integrity, systematicity, historicism, and objectivity, thanks to which it was possible to achieve impartiality and ensure the comprehensiveness of the research. In writing the article, all general methods of research were used: empirical, theoretical, and complex, as well as special methods of scientific research: component analysis and grouping. Conclusions: the article traces the history of the Chernihiv regional puppet theatre, its functioning in different periods, changes in the staff and repertoire. It is important to note that the theater has retained its main function and remains an important component of the cultural and educational life of the city.