Біблійні алюзії у кінострічці С. Параджанова «Тіні забутих предків» - Джиджора, Є. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження – проаналізувати деякі кіноалюзії на біблійні твори у стрічці С. Параджанова «Тіні забутих предків» з огляду на їхнє художнє втілення та функціонування у кінотворі. Наукова новизна: біблійні алюзії спостерігаються у кількох сценах кінотвору. У сцені безтурботного поводження юних Івана та Марічки є підстави говорити про режисерську алюзію на перебування Адама та Єви в райському саду до гріхопадіння. У сцені споглядання Іваном та Марічкою за яскравою зіркою в небі можна угледіти режисерський натяк на дороговказну зірку, яка освячувала мудрецям шлях до хліву, де щойно народився Христос. У сцені, в якій Марічка знімає заблукалу вівцю з небезпечної скелі, проглядається євангельська притча про Доброго Пастиря. А у видінні Івана про те, що Христос знімає з голови Свій терновий вінець, варто говорити про очевидне переосмислення євангельської розповіді про розп’яття Христа. У сцені зваблення Палагною Івана помітна ще одна алюзія на Адама і Єву. Нарешті, у кривавих конях, які з’являються в кадрі в момент вбивства старого Палійчука, легко впізнаються вершники Апокаліпсису з Одкровення Іоанна Богослова. Висновки: проаналізовані біблійні натяки стають помітними кіномазками, за допомогою яких режисер проводить інтертекстуальні паралелі із сакральним християнським першоджерелом. The purpose of the publication is to analyze some cinematic allusions to biblical works in the S. Parajanov ʼs film «Shadows of forgotten ancestors» in view of their artistic embodiment and functioning in the film. Scientific novelty: Biblical allusions are observed in several scenes of the film. In the scene of young Ivan and Marichkaʼs carefree behaviour, there are grounds to talk about the directorʼs allusion to Adam and Eveʼs stay in the Garden of Eden before the fall. In the scene of Ivan and Marichka gaze at the bright star in the sky, it subtly suggests the guiding star that led the wise men to the stable where Christ had just been born. In the scene in which Marichka rescues a lost sheep from a dangerous cliff, we can see echoes to the Gospel parable of the Good Shepherd. And Ivan’s vision of Christ removing the crown of thorns from His head invites a reinterpretation of the Gospel narrative surrounding Christ’s crucifixion. In the scene of Palagnaʼs seduction of Ivan, there is another allusion to Adam and Eve. Finally, the bloody horses that appear in the frame at the moment of the old man Paliychukʼs murder are easily recognisable as the horsemen of the Apocalypse from the Revelation of John the Evangelist. Conclusions: analyzed biblical allusions become noticeable film strokes, with the help of which the director draws intertextual parallels with the sacred Christian primary source.